Langasta tehtyjä käsitöitä ei edelleenkään ole esitellä. Toinen sukka Trekkingistä on valmis, odottaa pariaan. Sen sijaan tänään keskityttiin leivontaan.

Ensin keitetään sydän ja lämmitetään leivinuuni. Tehdään kuoritaikina. Pyöritellään pötkylä tai kaulitaan kuori levyksi ja otetaan muotilla pyörylöitä. Kaulitaan piiroopualikalla kuoret ohuiksi ja kauniiksi soikioiksi (heh).

1962550.jpg

Levitetään sydän ja rypytetään oman mallin mukaan, joko alhaalta ylös tai välillä kääntäen. Onnistuu myös ylhäältä alas, tänään todistettiin.

Sitten paistetaan kuumassa uunissa ja voidellaan voisulalla. Peitetään voidellut piirakat leivinpaperilla ja kääritään ympärille paksu pyyhe, jotta kuoret pehmenevät..
1962540.jpg

Näin minä sen opin karjalaiselta äidiltäni, joka oppi äidiltään. Tänään piirakat tekikin tämä,:
1962554.jpg
joka eilen epäili, tokko enää osaakaan piirakat paistaa. On saanut oppinsa myös isänsä äidiltä, ex-anopiltani, joka tekee parhaat piirakat. Minä olen laiska, tosi harvoin jaksan ruveta piirakanpaistohommiin. Lapsena sain kyllä olla lähes joka lauantai äidillä kaverina. Koskaan ei äiti haukkunut piirakoiden ulkonäköä (vaikka aihetta olisi ollutkin).

Tänään muutenkin oli tarjolla perinneruokaa - karjalanpaistia ja metsäsienisalaattia. Jälkkäriksi mustikkarahkaa. Kyllä meillä joskus syödään muutakin kuin kebabia ja pitsaa.

Röntti oli paennut leivontatohinaa eteisen komeroon. Se yritti meditoimalla saada terveystiedon alkeet omaksuttua.
1962564.jpg

Hyvää alkavaa viikkoa! Mie vielä yritän tehdä töitätöitä.