Arvontaan ehtii vielä. Luku jäi bongaamatta, mutta ei anneta sen haitata. Arvotaan sitten, kun tonni on täynnä. Arvontapostauksen kukka on käsittääkseni ruskolilja. Niitä minäkään en saa tapettua kukkapenkistä - helppohoitoinen ja kestävä siis. Aiemmin minäkin kutsuin sitä tiikerinliljaksi, mutta joku valistuneempi ilmoitti tiikerinliljan olevan toisenlainen.

Otsikon kyldyyr-sana ei viittaa korkeakulttuuriin. Oopperaan on täältä aikas pitkä matka ja laitosteatterit ovat lomalla. Meillä on miehen kanssa joka kesä tavoitteena käydä viidessä kesäteatterissa. Kahdessa on jo käyty. Nähty on Mooseksen perintö ja Seitsemän veljestä. Maarianvaaran Seitsemän veljestä olikin todella ammattitaitoisesti ja hauskasti toteutettu.

Elokuvissa tulee käytyä kesällä harvemmin, viimeksi Piratesit ja siitähän on jo monta viikkoa. Eilen kuitenkin tärskäytimme esikoisen kanssa (kun vein hänet kaupunkiin) elokuvateatterin pimeyteen liki kolmeksi tunniksi. Minulla on kummallinen addiktio sarjamurhaajatarinoihin. Patricia Cornwellin teokset täyttävät suuren osan pikkuruisesta kirjahyllystäni (Suurin osa kirjoistani on ullakolla, kun ei ole kunnon kirjahyllyä. Syksyllä sen kyllä aion hankkia.) ja Viiltäjä-Jack jaksaa kiehtoa tarinallaan yhä uudestaan.

Zodiac perustuu tositapahtumiin. Yhdysvalloissa 1960-70-luvuilla riehunut sarjamurhaaja kutsui itseään Zodiaciksi ja kiusasi takaa-ajajiaan lehdistölle lähettämissään kirjeissä. Elokuvassa näkökulma on erään lehden pilapiirtäjän, jolle Zodiacin henkilöllisyyden selvittäminen tulee pakkomielteeksi. Pilapiirtäjän roolissa on Brokeback Mountainista tuttu Jake Gyllenhaal, jota tällä kertaa ei ole tarvinnut tökerösti maskeerata vanhaksi ukoksi. Hahmo on kylläkin hassunkurinen - partiopoika aikuisen housuissa. Elokuva on pitkähkö, mutta pitää otteessaan ihan mukavasti. Tunnelma varsinkin alkupuolella on synkkä ja latautunut. Ikäraja on 15, enkä kyllä suosittelekaan nuoremmille. Tuumimme pois lähtiessämme, että onneksi on valoisa kesäyö. Muuten olisi pelottanut. Varmaan täytyy tuo Zodiac-kirja jostain kaivaa esiin ja lukea se.

Edelleenkin sataa. Kotitöitä olisi, mutta eivätpähän nuo mihinkään ole ennenkään karanneet. Nallukka on neulonut toisen sukan valmiiksi, toinen on vielä kesken. Eilen olin leikkuuhommissakin. Mitähän näistä tulee?

721744.jpg